stiropor

Saj veste, kaj je stiropor, kajne? To je škripajoč, svetlo bel material, ki se uporablja za izdelavo izoliranih skodelic za kavo, pakiranje arašidov, igrač in tistih hladilnikov, ki jih zgrabite v zadnjem trenutku, ko se odpravite v park ali na plažo. To je vse stiropor – ali tako ste mislili.

Read more
stirodur

Styrofoam™ Brand (Stirodur v ZDA in Kanadi) iz modre prehaja v sivo.

Skupaj s spremembo tehnologije, ki spreminja igro, tradicionalno modro spreminjajo v novo sivo barvo – “tako da boste vedeli, ko jo boste videli”. Toda, kot pravijo, se nekatere stvari ne bodo nikoli spremenile:

  • zmogljivost znamke Styrofoam™ XPS,
  • njegova dolgoročna vrednost
  • njihova predanost uspehu vašega projekta.

Zavedajo se, da je trajnost več kot le način proizvodnje naših izdelkov. Gre tudi za to, kako delujejo. Brez ogrožanja kakovosti, vzdržljivosti ali toplotne učinkovitosti uvajajo nove XPS formulacije znamke Styrofoam™, ki zmanjšujejo potencial globalnega segrevanja (GWP) in utelešen ogljik. Dobavljajo izdelke, ki jih je ocenila tretja oseba s certifikati, ki izpolnjujejo ali presegajo standarde tako glede trajnosti kot učinkovitosti.

Zmanjšanje GWP

Naša zgodovina je zakoreninjena v inovacijah in blagovna znamka Styrofoam™ XPS je vodilna v industriji – kar omogoča, da ponudi boljšo in bolj trajnostno tehnologijo za potrebe sodobnih stavb. Zmanjšan GWP Styrofoam™ Brand XPS je še en primer dolgoročne zavezanosti globalni trajnosti in okoljsko skladnim gradbenim rešitvam.

DuPont™ Styrofoam™ blagovna znamka XPS Boardstock Insulation s 1. januarjem 2021 prehaja na sivo barvo z zmanjšanim GWP v Kanadi in zveznih državah ZDA, ki so regulirane s HFC 2 .

Spremembo je enostavno prepoznati; spreminjajo barvo zmanjšanega GWP Styrofoam™ znamke XPS iz tradicionalne modre v novo sivo 3 . Če ste v izbranih zveznih državah ZDA ali Kanadi, boste najprej opazili spremembo.

Poleg zagotavljanja okoljske skladnosti nadaljujemo z napredovanjem naših trajnostnih ciljev za leto 2030 in vlagajo v globalna prizadevanja in tehnološke inovacije, da vam pomagajo pri načrtovanju in gradnji energetsko učinkovitih, odpornih in trajnih struktur v tem hitro spreminjajočem se svetu.

vir: https://www.beyondblue.dupont.com/

Kdaj lahko siv Stirodur pričakujemo pri nas

Zaenkrat pri nas sivega Stirodura XPS-a še ni na vidiku. Kot kaže lahko spremembo barve pripisujemo zahtevam, da proizvodnja bolj ustreza okoljskim standardom. Najverjetneje bodo spremembe sledile s spremembo le-teh.

Kaj je stiropor

Stiropor (Styrofoam TM) je blagovna znamka zaprtocelične ekstrudirane polistirenske pene (XPS), običajno imenovane Stirodur, izdelana kot neprekinjena izolacijska plošča iz pene, ki se uporablja v stenah, strehah in temeljih kot toplotna izolacija in vodna ovira. Ta material je svetlo modre barve in je v lasti in proizvajalcu The Dow Chemical Company . Dow je izdelal tudi linijo zelenih in belih oblik pene za uporabo v obrti in cvetličnih aranžmajih.

Styrofoam TM se po vsem svetu pogovorno uporablja za označevanje materiala, ki je običajno bele barve in izdelan iz ekspandirane (ne ekstrudirane) polistirenske pene ( EPS ). Pogosto se uporablja v posodah za hrano , skodelicah za kavo in kot oblazinjenje v embalaži . Izraz z blagovno znamko se uporablja splošno, čeprav je drugačen od ekstrudiranega polistirena, ki se uporablja za izolacijo iz stiropora .

Poleg tega je zmerno topen v številnih organskih topilih, cianoakrilatu ter v pogonskih sredstvih in topilih barv v razpršilu .

Zgodovina

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci v Dowovem laboratoriju za kemijsko fiziko, ki jih je vodil Ray McIntire , našli način za izdelavo penastega polistirena . Ponovno so odkrili metodo, ki jo je prvi uporabil švedski izumitelj Carl Georg Munters , in pridobili ekskluzivno licenco za Muntersov patent v Združenih državah. Dow je našel načine za prilagoditev Muntersove metode za izdelavo velikih količin ekstrudiranega polistirena kot zaprte celične pene, ki je odporna na vlago. Patent za to prilagoditev je bil vložen leta 1947. Danes je v lasti podjetja Dupont.

Uporaba

Stiropor ima različne namene. Stiropor je sestavljen iz 98% zraka, zaradi česar je lahek in plov.

Dow proizvaja gradbene materiale iz stiropora, vključno z različnimi gradbenimi izolacijskimi materiali in izolacijo cevi. Zahtevana R-vrednost izolacije iz stiropora je pet na palec.

Stiropor se lahko uporablja pod cestami in drugimi objekti za preprečevanje motenj tal zaradi zmrzovanja in odtajanja.

Dow proizvaja tudi bloke iz stiropora in druge oblike za uporabo v cvetličarnah in obrtnih izdelkih. Izolacija Stiropor ima značilno modro barvo; Stiropor za obrtne aplikacije je na voljo v beli in zeleni barvi.