stiropor

Saj veste, kaj je stiropor, kajne? To je škripajoč, svetlo bel material, ki se uporablja za izdelavo izoliranih skodelic za kavo, pakiranje arašidov, igrač in tistih hladilnikov, ki jih zgrabite v zadnjem trenutku, ko se odpravite v park ali na plažo. To je vse stiropor – ali tako ste mislili.

Stiropor oz. Styrofoam TM je blagovna znamka zaprtocelične ekstrudirane polistirenske pene ali XPS. Ta pena se imenuje tudi “modra plošča” in se uporablja za izolacijo stavb, toplotno izolacijo in vodne pregrade. Stiropor je v lasti in proizvajalcu The Dow Chemical Company.

Torej, le iz česa je narejen stiropor? Stiropor je izdelan iz stirena, ki je proizvod na osnovi nafte. Kako nastane stiropor? S polimerizacijo se stiren rafinira v polistiren, nato pa se doda hidrofluoroogljikovodik. Ta kombinacija se nato ekstrudira in pusti, da se pod pritiskom razširi, dokler ne tvori penasto ploščo.

TOREJ, ČE NI STIROPOR, KAJ JE TO?

Pena, ki ste jo prej poznali kot stiropor, je pravzaprav ekspandirana polistirenska pena ali EPS. Ta material je izdelan iz polistirena, plastike, ki se pogosto uporablja za izdelavo prozornih izdelkov, kot so embalaža za hrano ali laboratorijska oprema. Ko se polistiren kombinira z barvili, dodatki ali drugimi plastičnimi masami, ga lahko uporabimo pri izdelavi igrač, avtomobilskih delov, aparatov in še veliko več.

EPS je sestavljen večinoma iz zraka – dejansko okoli 95 %. Z leti je EPS postal priljubljen pri ustvarjanju izoliranih izdelkov, kot so skodelice za kavo in hladilniki. In ker je tako lahek, se uporablja za izdelke, ki lebdijo, kot so splavi in ​​rešilni jopiči, in se pogosto uporablja pri pošiljanju za oblazinjenje izdelkov.

TOREJ, ČE NI STIROPOR, KAJ JE TO?

Čeprav trditve, da EPS ni biološko razgradljiv, držijo, to ne pomeni, da ga ni mogoče reciklirati. Embalažo iz EPS pene je mogoče ekstrudirati nazaj v trdne polistirenske pelete. Te pelete lahko nato uporabite za izdelavo predmetov, kot so obešalniki za plašče, okvirji za slike, embalaža za hrano in drugo.

Če potrebujete opremo za recikliranje pene EPS, vam lahko pomaga Pena oprema in svetovanje. Smo ponosen dobavitelj opreme za recikliranje pene Heger in vam lahko pomagamo najti kompaktor za recikliranje EPS ali opremo za mletje, ki ustreza potrebam vašega podjetja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.