Kaj je stiropor

Stiropor (Styrofoam TM) je blagovna znamka zaprtocelične ekstrudirane polistirenske pene (XPS), običajno imenovane Stirodur, izdelana kot neprekinjena izolacijska plošča iz pene, ki se uporablja v stenah, strehah in temeljih kot toplotna izolacija in vodna ovira. Ta material je svetlo modre barve in je v lasti in proizvajalcu The Dow Chemical Company . Dow je izdelal tudi linijo zelenih in belih oblik pene za uporabo v obrti in cvetličnih aranžmajih.

Styrofoam TM se po vsem svetu pogovorno uporablja za označevanje materiala, ki je običajno bele barve in izdelan iz ekspandirane (ne ekstrudirane) polistirenske pene ( EPS ). Pogosto se uporablja v posodah za hrano , skodelicah za kavo in kot oblazinjenje v embalaži . Izraz z blagovno znamko se uporablja splošno, čeprav je drugačen od ekstrudiranega polistirena, ki se uporablja za izolacijo iz stiropora .

Poleg tega je zmerno topen v številnih organskih topilih, cianoakrilatu ter v pogonskih sredstvih in topilih barv v razpršilu .

Zgodovina

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci v Dowovem laboratoriju za kemijsko fiziko, ki jih je vodil Ray McIntire , našli način za izdelavo penastega polistirena . Ponovno so odkrili metodo, ki jo je prvi uporabil švedski izumitelj Carl Georg Munters , in pridobili ekskluzivno licenco za Muntersov patent v Združenih državah. Dow je našel načine za prilagoditev Muntersove metode za izdelavo velikih količin ekstrudiranega polistirena kot zaprte celične pene, ki je odporna na vlago. Patent za to prilagoditev je bil vložen leta 1947. Danes je v lasti podjetja Dupont.

Uporaba

Stiropor ima različne namene. Stiropor je sestavljen iz 98% zraka, zaradi česar je lahek in plov.

Dow proizvaja gradbene materiale iz stiropora, vključno z različnimi gradbenimi izolacijskimi materiali in izolacijo cevi. Zahtevana R-vrednost izolacije iz stiropora je pet na palec.

Stiropor se lahko uporablja pod cestami in drugimi objekti za preprečevanje motenj tal zaradi zmrzovanja in odtajanja.

Dow proizvaja tudi bloke iz stiropora in druge oblike za uporabo v cvetličarnah in obrtnih izdelkih. Izolacija Stiropor ima značilno modro barvo; Stiropor za obrtne aplikacije je na voljo v beli in zeleni barvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.